Fjodor Buis is een portret- en reportagefotograaf die zijn foto’s graag wat extra’s meegeeft met eigentijdse digitalebeeldmanipulaties. Vooral op locatie weet hij sterke beelden op de gevoelige plaat vast te leggen. Maar ook in zijn studio in Haarlem werkt hij originele concepten uit voor bijvoorbeeld portretseries of affiches.
Om zich te blijven ontwikkelen als fotograaf, maakt hij regelmatig tijd vrij om geïnspireerde themareportages te maken en te exposeren.

Zo reisde hij af naar voormalig Oost-Duitsland om de laatste Trabant-bezitters vast te leggen, portretteerde hij in zijn woonplaats Haarlem markante Haarlemmers welke serie resulteerde in de uitgave van een boek en een tentoonstelling in het Teylers Museum in 1995 en 22 jaar later met nieuwe Haarlemmers vereeuwigd in het boek ‘Haarlem Ongelogen’ tentoongesteld in 37 PK in 2017.
In 1999 toog Fjodor naar Greystones in Ierland, waar hij Ollie B. Bommel-bedenker Marten Toonder portretteerde. In 2003 resulteerde dit in een samenwerking met uitgever Hans Matla (Uitgeverij Panda) en schrijver Frank van Hartingsveld. Eind 2005 verscheen het boek ‘De Tao van Toonder’ bij Uitgeverij Panda. Bij dit boek is een DVD verschenen met door Fjodor tot film verwerkt beeldmateriaal van Ierse en Nederlandse plaatsen waar Toonder een relatie mee had.
Voor het project ‘Alias’ fotografeerde Fjodor vijfentwintig sporters naar hun bijnaam wat resulteerde in het boek Alias (met bij elke foto een ode van een bekend schrijver/dichter) en een begeleidende tentoonstelling in de Melkweg van begin december 2008 tot half januari 2009 en voor het project Lijfliedjes, een serie portretten van vrouwelijke Nederlandse singer song-writers samen met vormgeefster Marieke Eelman, wat heeft geresulteerd in een boek, een lp met 9 audio-opnames en een expo in de Philharmonie Haarlem tijdens Serious Request 2014 en in Concerto Amsterdam.
Vijf jaar lang daarna wijdde hij zich aan het vastleggen van Dienaren van de Kroon, een project van 2010-2015 waarbij 114 (oud)-ministers zijn vastgelegd samen hun met eigen teksten over hun ministers-ambt. Uitgegeven door Uitgeverij Lecturis in 2015, tentoongesteld in Nieuwspoort den Haag.
In zijn woonplaats Haarlem was de expo ‘Hals meets Vinci’. 15 duo-portretten van Haarlemmers en inwoners van Vinci n.a.v. Haarlem Cultuur 2018. Tentoongesteld buiten in metalen frames in de Schaghelstraat 2017-2018. Dezelfde frames hebben ‘De Nieuwe Bloemen van Hals’ gedragen in de binnentuin van het Frans Hals Museum in 2020, levende en dode bloemen waar alle levenssappen uit verdwenen waren onder elkaar tentoongesteld. In de zomer van 2020 samen met illustrator Thé Tjong-Khing de expositie ‘Khing en Fjodor’ in Galerie Kruisweg gemaakt, met samen gemaakt werk en veel ander fruit. In de Vishal van augustus tot september 2020 de Expositie Artwear gefotografeerd met 24 portretten van Haarlemse kunstenaars die elk een sieraad dragen in de ruimste zin van het woord.

Daarnaast werkt hij voor Uitgeverij Atlas Contact waar hij de auteursportretten voor maakt, voor Adformix waar hij het land voor doorkruist om CEO’s van diverse bedrijven voor hun advertorial vast te leggen en voor diverse magazines zoals Golfers’ Magazine en Biclycling.

Geb: 16-01-’68

Opleiding:
-Academie voor Fotografie Haarlem 1988-1991
-Stage 1/2 jaar bij Chris Lewis, reclamefotograaf te Amsterdam
-Stage 1/2 jaar bij Mark Seliger, Rolling Stone fotograaf te New-York-City
-Studio aan de Burgwal te Haarlem sinds 1992

Opdrachtgevers:
-Sinds 1994 als free-lance fotograaf voor diverse opdrachtgevers zoals:
Runner’s World, Filmvalley, Quote, Oor, Autovisie, ZB Communicatie, Adformix, Atlas Uitgeverij, Greenwheels, EBN, NWO en diverse vormgevers.

Tentoonstellingen:
-Panl 1992-1993
-Fondation Vincent van Gogh Arles 1994-nu
-28 bekende en Markante Haarlemmers in Teylers Museum 1995
-Twintig in de Hallen 1995
-Carte Blanche Angers 1996
-De Hout gefixeerd 1999
-Culturele Raad Hillegom met Studio Burgwal 1999
-Kunstaankopen gemeente Haarlem 1993, 1996, 2000
-Italiaanse portretten op de Oude Groenmarkt 2005
-Kunstlijn Haarlem 1992-2015
-Gallerie De Melkweg, ‘Alias’, december 2008 – januari 2009
-Groepstentoonstelling Studio Burgwal in de Kloostergangen Haarlem 2013
-Groepstentoonstelling ‘Diep in het Bos’, Janskerk Haarlem. De 7 sprookjes van Fjodor Buis en Thé Tjong-Khing
-Lijfliedjes, Philharmonie 2014
-Groepstentoonstelling To be and not to be, Stichting Koresteijn, in Huis Leyduin, 2015
-’Haarlem Ongelogen’ Tentoonstelling in 37PK Haarlem zomer 2017
-’Hals meets Vinci’ in de Schagchelstraat Haarlem, 2017-2018.

Film:
-Webfilmpjes voor TT-Ontwerp
-Making of ‘The making of Worst Case Scenario’
-Videoclips voor ZAT en Bender
-Film bij dvd voor boek Tao van Toonder
-Advertorial portretten voor Adformix
-’Locked Up’ promofilmpje voor expo in Alkmaarse gevangenis
-Video-opnames bij Lijfliedjes
-Registratie van Burgwal Sessie Concerten
-Auteursfilms voor Atlas Contact Uitgeverij

Teksten:
-Interviews en teksten voor bij Lijfliedjes
-Reportages voor Golfers Magazine, beeld en tekst

© 2019 Fjodor C. Buis