Biografie


- geb.: 16-01-'68
- Academie voor Fotografie Haarlem
- Stage 1/2 jaar bij Chris Lewis, reclamefotograaf te Amsterdam
- Stage 1/2 jaar bij Mark Seliger, Rolling Stone fotograaf te New York City
- Studio aan de Burgwal te Haarlem
- Werkzaam sinds 1994 als free-lance fotograaf voor diverse opdrachtgevers zoals: NWO, Adformix (FD-outlook, Emerce-100), Headoffice (Monuta, Peugeot, Heineken.nl), Pelican Magazines (Porsche, Fleetwise), Golfmagazine, Greenwheels, ZB Communicatie, Reader's House (Aegon, Kia, Rabo) en diverse vormgevers.
- Reportageseries zoals 'De laatste Trabant-bezitter', 'Italiaanse portretten', 'De zigeuners van Sainte-Marie de la Mer', 'Werken naar van Gogh' en 'Een portretserie van Marten Toonder'.
- Liefhebber van portretfotografie en auto's (het liefst wel mooie...).


Fjodor Buis is een portret- en reportagefotograaf die zijn foto's graag wat extra's meegeeft met eigentijdse digitale beeldmanipulaties. Vooral op locatie weet hij sterke beelden op de gevoelige plaat vast te leggen. Maar ook in zijn studio in Haarlem werkt hij originele concepten uit voor bijvoorbeeld reclame-uitingen of affiches. Om zich te blijven ontwikkelen als fotograaf, maakt Fjodor regelmatig tijd vrij om geïnspireerde themareportages te maken en te exposeren.

Zo reisde hij af naar voormalig Oost-Duitsland om de laatste Trabant-bezitters vast te leggen. In zijn woonplaats Haarlem portretteerde hij markante Haarlemmers. Deze serie resulteerde in de uitgave van een boek en een tentoonstelling in het Teylers Museum.

Een ander project voerde Fjodor in 1999 naar Greystones in Ierland, waar hij Ollie B. Bommel-bedenker Marten Toonder portretteerde. In 2003 resulteerde dit in een samenwerking met uitgever Hans Matla (Uitgeverij Panda) en schrijver Frank van Hartingsveld. Van Hartingsveld heeft Toonder diverse malen over een periode van 15 jaar geïnterviewd en eind 2005 verscheen van zijn hand het boek 'De Tao van Toonder' bij Uitgeverij Panda. De Toonder-portretten van Fjodor hebben in 'De Tao van Toonder' een uitstekende bestemming gevonden. Bij dit boek is een DVD verschenen met door Fjodor tot film verwerkt beeldmateriaal van Ierse en Nederlandse plaatsen waar Toonder een relatie mee had. Dit recente beeldmateriaal illustreert unieke audio-opnamen van Toonder uit de documentaire 'Een eenvoudige doch voedzame maaltijd' van Frank Wiering uit 1972.

Van 3 november 2005 tot 8 januari 2006 exposeerde Fjodor op de Oude Groenmarkt in Haarlem tien portretten van Italianen in enorme stalen frames met foto's van twee bij twee meter. Dit in het kader van Haarlem Pronto 2005 (kijk onder 'fotografie/portfolio/reizen/4' voor foto-impressies).